OPCW : Conclusie derde toetsingsconferentie (Den Haag, 8-19 april 2013) [fr]

Pierre Ménat - OIAC - JPEG

Om de vijf jaar organiseert de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW of OIAC) een toetsingsconferentie met als doel de balans op te maken met betrekking tot de naleving van het Chemische Wapens Verdrag (1993) en om de richting voor de toekomst te bepalen.

Na de conferenties van 2003 en 2008 vond de derde toetsingsconferentie plaats in Den Haag, van 8 tot 19 april 2013.

Op de agenda stonden besprekingen over de grote thema’s die door de OPCW worden behandeld, zoals de toetreding van niet-lidstaten, de vernietiging door de verdragslanden van aanwezige voorraden en de verificatieregeling. Ook werd gesproken over maatregelen die erop gericht zijn dat dergelijk materiaal niet opnieuw in omloop komt en over industriële samenwerking.

Deze conferentie vond plaats op het moment dat Syrië wordt beschuldigd van het gebruik van chemische wapens. Deze verontrustende Syrische situatie stond dan ook centraal in de toespraken die tijdens de conferentie werden gehouden, onder andere die van de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, op 8 april.

Permanent vertegenwoordiger van Frankrijk bij de OPCW, Pierre Ménat, presenteerde de positie van Frankrijk tijdens het algemene debat.

Conclusie n.a.v. de 3e toetsingsconferentie m.b.t. het Chemische Wapens Verdrag

Word - 45.5 kB
3ème conférence d’examen - déclaration française

gepubliceerd op 13/01/2015

naar boven