Nederlandse investeringen in Frankrijk [fr]

Het «Rapport 2014 over banenscheppende buitenlandse investeringen in Frankrijk» geeft een analyse van de investeringen die door Business France en regionale partners geïnventariseerd worden: het land van herkomst, soort investeringen en de sector waarin geïnvesteerd werd. (sinds 2014 wordt er gerekend vanaf de eerste baan die door de investering gecreëerd wordt. Daarvoor was dat vanaf de tiende baan).

Na drie jaar stabilisatie is het aantal buitenlandse investeringen in 2014 merkbaar hoger. Zij hebben sinds 2010 de op een na beste bijdrage geleverd aan het scheppen van nieuwe banen: 1197 nieuwe projecten werden gerealiseerd (+ 8%) tegen 685 in 2013, waardoor 29 822 banen werden geschapen of behouden tegen 29 631 in 2013. Deze resultaten, aangekondigd op 16 maart in Parijs, bevestigen dat de aantrekkingskracht van Frankrijk in 2014 niet minder was mede gezien in het licht van de zwakke groei in Europa. Elke week laten 19 buitenlandse ondernemers zien dat zij vertrouwen hebben in Frankrijk.

Nederlandse bedrijven blijven zeer belangrijke investeerders in Frankrijk. In Europa is Frankrijk, na het Verenigd Koninkrijk (22%), met 17% van de Nederlandse investeringen, het land waar Nederland het meest investeert. Momenteel zijn meer dan 1700 Nederlandse bedrijven met ruim 200 000 werknemers in Frankrijk gevestigd.

De aantrekkingskracht van Frankrijk voor Nederlandse bedrijven zet door: 33 investeringsprojecten werden in 2014 gerealiseerd tegen 28 in 2013, een groei van bijna 18%. Dankzij deze investeringen werden meer dan 700 banen geschapen of behouden.

Vorig jaar investeerden Nederlandse bedrijven bij voorkeur in centres de décision (30%), gevolgd door productie en uitvoering (21%) en verkooppunten (21%). Nederlandse ondernemers investeren vooral in handel en distributie waar 14% van alle investeringen van oorsprong Nederlands is.

Nederlandse projecten werden in 2014 in heel Frankrijk gerealiseerd, met op de eerste plaats Ile-de-France (27%), Provence Alpes Côte d’Azur (15%) en Nord Pas de Calais (12%).

Eén van deze projecten was van Varova. Viapaq, filiaal van de Nederlandse groep Varova, is een investeringsfonds dat in 2004 werd opgericht en in juli het Duitse Continental in Rambouillet (Yvelines) opkocht waardoor 85 banen konden worden behouden.

Business France is verheugd over het feit dat "Frankrijk nog steeds aantrekkelijk is voor investeringen in sectoren met een hoge toegevoegde waarde, zoals productie en onderzoek". Muriel Pénicaud, algemeen directeur van Business France: "Sinds vier jaar is Frankrijk het eerste land in Europa met buitenlandse vestigingen in de industrie. Zelfs in landen waar er veel kritiek wordt geuit op Frankrijk gaan de investeringen gewoon door. Er bestaat een groot verschil tussen perceptie en realiteit"

Laurent Pic, ambassadeur van Frankrijk in Nederland: « De cijfers 2014 van Nederlandse investeringen in Frankrijk laten zien dat Frankrijk voor Nederland een aantrekkelijk land is. Daar moeten we erg blij mee zijn: Nederlandse bedrijven kennen Frankrijk als een land waar zij kunnen investeren, banen scheppen en succes boeken. Een besluit om te gaan investeren in het buitenland is een moeilijk besluit, dat weten we. Dat 33 Nederlandse bedrijven deze keuze gemaakt hebben is een goed teken. In 2015 zullen de voordelen van Frankrijk belicht worden want tijdens de Grand Depart van de Tour de France in Utrecht zal het Nederlands-Frans economisch jaar worden gelanceerd. Dit is een mooie gelegenheid om het belang van bedrijven voor beide landen te benadrukken en hun wederzijdse uitwisselingen en investeringen nog meer te versterken »

VOORBEELD VAN INVESTERINGSPROJECT IN 2014

BCD TRAVEL: Het in zakenreizen gespecialiseerde Nederlandse bedrijf heeft de opening van een B2B dienstencentrum in Lille (Nord) aangekondigd. Dit nieuwe platform zal op termijn 150 reisprofessionals bijeenbrengen in een ruimte van 1000 m2 in het zakencentrum Euralille.

INTERXION: De Nederlandse leverancier van cloud- en carrier-neutrale datacenter heeft een contract getekend voor de overname van het datacenter Netcenter SFR in Marseille (Bouches-du-Rhône). Dit datacenter wordt uitgebreid en gerenoveerd om op 5700 m2 een met de nieuwste technologie uitgeruste ruimte te kunnen bieden aan zijn klanten waardoor een tiental banen zullen worden geschapen.

VAROVA: Viapaq, filiaal van de Nederlandse groep Varova, is een investeringsfonds dat in 2004 werd opgericht. Het kocht in juli het Duitse Continental in Rambouillet (Yvelines) op waardoor 85 banen konden worden behouden

HEMA : Met al meer dan 25 winkels in Frankrijk wil Hema zich nog verder uitbreiden in Frankrijk. De Nederlandse winkelketen opent dit jaar vier vestigingen in Frankrijk: in Marseille (Bouches-du- Rhône), Thionville (Moselle), Angers (Maine-et-Loire) en in Besançon (Doubs). Hiermee worden 60 nieuwe banen geschapen.

gepubliceerd op 21/12/2015

naar boven