Irak - Brief van Laurent Fabius aan Catherine Ashton en Kristalina Georgieva (11 augustus 2014) [fr]

"Madame la Haute Représentante,
Madame la Commissaire,

Ik ben zojuist terug uit Erbil waar ik ter plekke de dramatische situatie in het noorden van Irak heb kunnen vaststellen. Door de opmars van de Islamitische Staat, neemt het aantal burgers dat moet vluchten iedere dag toe. De lokale autoriteiten worden geconfronteerd met schrijnende humanitaire omstandigheden die ver boven hun capaciteiten uitstijgen deze te kunnen beantwoorden.

Met dit drama, dat zich voor zijn deuren afspeelt, kan Europa niet enkel blijven toezien en is het moreel verplicht om solidair te zijn met de bedreigde bevolkingsgroepen. Dat vereist ook het Europees strategisch belang en het verdedigen van vrijheden.

President Massoud Barzani, van de regionale regering van Koerdistan, heeft mij verzocht om met spoed een luchtbrug op te zetten tussen Europa en het noorden van Irak om humanitaire hulp te leveren. Ook heeft hij tijdelijke noodgebouwen gevraagd, opdat lokale autoriteiten aan de behoeften kunnen voldoen van de honderdduizenden ontheemden die de wreedheden van de Islamitische Staat ontvluchten.
Hij heeft tevens de nadruk gelegd op de absolute noodzaak om over wapens en munitie te kunnen beschikken die hem in staat stellen de strijd op te nemen tegen de terroristische groep van de Islamitische Staat.

Het is absoluut noodzakelijk dat de Europese Unie vanaf nu klaarstaat om aan deze hulpoproep gehoor te geven. Ik zou u dus zeer erkentelijk zijn als u zo spoedig mogelijk een beroep zou willen doen op de Lidstaten en de Europese instellingen om te reageren. Een speciale bijeenkomst van de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken lijkt mij wenselijk.

Ik heb gisteren de eerste humanitaire zending uit Frankrijk gecontroleerd. Frankrijk is van de partij.

Met de meeste hoogachting,."

gepubliceerd op 02/01/2015

naar boven