De 100ste editie van de Tour de France [fr]

De Tour de France is al sinds 110 jaar hèt sportieve evenement van de zomer. Voor de honderdste editie (tijdens de oorlogsjaren werd de Tour niet verreden) willen de organisatoren van de Amaury Sport Organisation (ASO) het accent leggen op het culturele erfgoed van Frankrijk.

Le Tour de France 100 - JPEG Bijna 25 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in de 22 ploegen die op 29 juni aan de start van de Tour de France zullen verschijnen. Dit jaar start de koers op Corsica. Dat is een première, omdat nog nooit eerder Touretappes op Corsica werden verreden. De 198 renners en de enorme Tourorganisatie zullen vier steden op het eiland aandoen (Porto Vecchio, Bastia, Ajaccio et Calvi).

Tijdens de Ronde van Frankrijk verplaatsen zich elke dag in totaal bijna 4500 personen: de koersorganisatie, de Tourkaravaan, de sportploegen en vooral ook de media die van over de hele wereld naar Frankrijk komen. Meer dan 2.300 journalisten doen verslag van de etappes van de koers. “De Tour de France wordt uitgezonden in 190 landen, via een honderdtal televisiekanalen”, vertelt Pierre Yves Thouault enthousiast. Hij is de adjunct-directeur van de Tour de France. “Als je alle beelden van de Tour die wereldwijd worden uitgezonden bij elkaar optelt, kun je zes maanden kijken”. De Tour wordt in Frankrijk uitgezonden door France Télévisions. In bijna 20 jaar is de zendtijd die wordt besteed aan de fameuze wielerkoers verhoogd van 55 uur naar momenteel meer dan 120 uur.

Een organisatie die respect afdwingt

Champs Elysées - JPEGDe Ronde van Frankrijk heeft een goede reputatie opgebouwd die enerzijds te maken heeft met de lange geschiedenis van de koers en anderzijds vanwege de organisatie van het evenement die wereldwijd respect afdwingt. ”De Tour is een lucratieve wedstrijd”, verzekert de adjunct-directeur. “Door onze bekendheid doen de politieke en sportieve autoriteiten van bijvoorbeeld Qatar, Peking of Californië een beroep op onze deskundigheid”. De koers is goed voor een omzet van ongeveer 100 miljoen euro, wat gelijk staat aan twee derde van de omzet van de ASO.

Ter gelegenheid van deze honderdste editie hebben de organisatoren besloten om de monumenten en landschappen van Frankrijk, die het decor vormen voor de Tour, in het zonnetje te zetten. De Tourorganisatie heeft een overeenkomst gesloten met de overheid om een twintigtal monumenten die zich langs de route van de Tour bevinden speciaal onder de aandacht te brengen. “Van de Mont Saint Michel tot de kastelen langs de Loire, via het stadscentrum van Carcassone, de Mont Blanc-vallei of het kasteel van If, heel Frankrijk wordt op het parcours vertegenwoordigd”, aldus de adjunct-directeur.

Voor de grote finale, op 21 juli, wordt het startschot gegeven in de tuinen van het kasteel van Versailles. Dit kasteel viert dit jaar de vierhonderdste geboortedag van André Lenôtre, de tuinarchitect van Louis XIV. Net als ieder jaar wordt de prestigieuze laatste etappe op de Champs-Elysées verreden. Voor deze honderdste editie moeten de renners tien volledige rondes afleggen rond de Arc de Triomphe, die voor deze gelegenheid verlicht zal zijn.

Met deze finalerit komt voor de verantwoordelijken van de Tour een einde aan meer dan anderhalf jaar intensieve organisatie. Dit geldt ook voor alle aankomststeden van de Tour. Elk jaar worden de kandidaturen van zo’n 250 steden bekeken. Dit jaar werden uiteindelijk slechts 31 steden aangewezen voor de 21 etappes. Elk van deze steden betaalt een bijdrage aan het bedrijf dat belast is met de Tourorganisatie: 60.000 euro voor de start en 100.000 euro voor de finish.

De Franse luchtmachteenheid “patrouille de France”

Patrouille - JPEGMeer dan 24.000 agenten van de politie en de gendarmerie worden ingezet om de veiligheid te bewaken van zo’n 12 miljoen toeschouwers die langs het parcours staan. De ASO verwacht dit jaar een nog grotere toestroom van supporters vanwege de honderdste editie van de Tour. Voor deze gelegenheid zal ook de “patrouille de France”, die dit jaar zestig jaar bestaat, ingezet worden. De vliegtuigen zullen de renners zowel bij de start als bij de finish vanuit de lucht begeleiden.

Deze honderdste editie zou dus bijgeschreven moeten worden in de annalen van de rijke geschiedenis die de Tour de France kent. Sinds 1903 zijn in totaal 15.000 wielrenners minstens één keer aan de Tourstart verschenen en 3900 hebben hem ten minste éénmaal uitgereden. Wie van de twee favorieten, de Brit Christopher Froome of de Spanjaard Alberto Contador, zal dit jaar de Touroverwinning op zijn naam kunnen bijschrijven? Het antwoord op die vraag zullen we weten op 21 juli.

Barbara Leblanc

Website http://www.letour.fr De Tour de France in enkele cijfers
- 12 miljoen toeschouwers
- 2300 geaccrediteerde journalisten
- 190 landen waar de Tour uitgezonden wordt
- 100 miljoen euro omzet

gepubliceerd op 13/01/2015

naar boven